Нове на сайті:
СБУ викрила і продемонструвала ще одне"обличчя колаборціонізму" (фото) На Тернопільщині експерт погорів на хабарі Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Східноукраїнський центр громадських ініціатив (СЦГІ) подав до Європейського суду з прав людини скаргу на визнання неправомірним засекречування генерального плану Тернополя.

Порушником права на доступ до публічної інформації стала Тернопільська міська рада.

Підставою для звернення до суду стала відмова міської ради у відповідь на інформаційний запит Східноукраїнського центру громадських ініціатив надати для ознайомлення Генплан міста.

Запит на доступ до Генплану громадська організація направила до міськради ще у 2009 році, коли Центр здійснював моніторинг доступності генеральних планів міст.  У тому ж 2009 році Центр отримав відмову. Міськрада заявила, що Генеральний план Тернополя не є актом органу місцевого самоврядування.

Рішення Тернопільської міської ради не надавати Генплан для ознайомлення громадські активісти оскаржили у суді.

 «Генплан визначає безліч важливих аспектів життя людей у місті. Це і допустимі види забудови територій, і забезпечення охорони навколишнього середовища, і збереження культурної спадщини, і виділення територій для розміщення житла. Майбутнім інвесторам документ допоможе краще зрозуміти бізнес-можливості міста, а новим мешканцям – оцінити привабливість населеного пункту для проживання. Тому, для громади мати доступ до генплану просто необхідно», – пояснює юрист Центру Вадим Сабінін.

Свою неготовність зробити документ доступним для громадян міськрада підтвердила і у судах інших інстанцій.

«На жаль, система українського правосуддя захищає чиновників, які порушують право громадян на інформацію, тому ми були змушені звернутися за захистом свого права звернутися до Європейського суду з прав людини. Будемо вимагати визнати засекречування Генерального плану Тернополя неправомірним і змусимо міську раду зробити документ доступним для мешканців міста», – говорить про план дій голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко.

Це вже друга заява, подана Центром до Євросуду з прав людини. Перше подібне звернення декількома місяцями раніше СЦГІ подав проти Миколаївської міської ради.

З усіма наданими відповідями та судовими рішеннями щодо оприлюднення Генерального плану Тернополя можна ознайомитися тут.

Аліна Бондар, Східноукраїнський центр громадських ініціатив

     alt     

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.