Нове на сайті:
Обіцяли допомогти "швидко перебігти кордон"... Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Кожного року на початку липня у Чорткові від­бу­вав­ся спо­в­не­ний ту­ги і жа­ло­би тра­у­р­ний мі­ти­нг-рекві­єм з приво­ду чергової річниці страти в’язнів Чортківської тюрми.

Учасники жалобної церемонії покладали вінки та живі квіти до Хреста скорботи в однойменному сквері, щоб віддати данину пам’яті українським патріотам, відправлялась громадська панахида, організовувалась поїздка в Умань, де торік вдалося спорудити меморіал розстріляним в’язням Чортківської тюрми. Тоді, у сорок першому, 3806 в’язнів було нaпередодні війни у тюрмах Тернопільщини. Тюрем не вистачало, тому червоні будували оперативно нові, от як у лісі біля Капустинців. І таке діялось по всій Україні. Велика кількість арештів припала на 1941 рік. Більшість після формального слідства було засуджено до вищої міри покарання. З 23 по 30 червня в Чортківській тюрмі розстріляли і закатували понад 800 в’язнів. Три дні, протягом яких у Чорткові не було влади, населення розбило браму тюрми і люди почали розкопувати подвір’я, a також відкривати камери, в яких вони побачили жахливі знущання над народом.

1 липня зібрали усіх бранців, які були у підвалах монастиря, залізничної лікарні, в підвалах різних сіл Чортківщини, у стінах в’язниці, а вже 2-го раненько 954 особи погнали на Умань. 767 добралися до Уманської тюрми (187 було розстріляно по дорозі). На цвинтарі в Умані виросло 7 великих могил. У Чортківський та Уманській тюрмах лягли кістками зовсім юні хлопці та дівчата, галицькі хлібороби, рідна інтелігенція, встеливши трупами кривавий кремлівський шлях соціалізму.

НКВС здійснив нищівну каральну операцію щодо галицької інтелігенції, духовенства, громадсько-просвітницького активу, учасників кооперативного руху, хліборобів – мордували в’язнів Чортківської тюрми жорстоко, навіть товарні вагони із арештантами було безжалісно скинуто з мосту у швидкоплинні води Дністра.  А цього року ніякий «собака»голови РДА пана Кобіса навіть не загавкав про ту трагедію, промовчали і місцеві патрійоти-партійці. Сумно, млосно і жахко, чортківська громадо, водночас. Куди прямуємо, краяни? До місць нових страт в сучасній Україні…

Володимир Погорецький, Золота пектораль

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...